Close

8 juni 2020

7 leuke feitjes

Wij hebben zeven leuke feitjes verzameld die u nog niet wist over Pasta!

  1. Pasta werd vroeger gegeten met een houten prikker genaamd “Punteruolo”. Dit werd later vervangen door de vork omdat pasta eten met drie prikkers in één toch handiger was. Men denkt dat dit de reden is geweest dat de vork eerder in Italië geïntroduceerd werd dan in andere Europese landen.
  2. Elke pastavorm past bij een ander gerecht. Italianen vinden het bijvoorbeeld niet kunnen dat wij Bolognese eten met Spaghetti. Dunne pasta’s horen met dunne sauzen gegeten te worden volgens hun, dikke pasta’s zijn juist voor rijke sauzen met vlees.
  3. Pasta zou je gezond houden. Italiaans onderzoek toont aan dat mensen die veel pasta eten minder snel lijden aan overgewicht. Ook is het bewezen dat het de kans om een hartaanval te krijgen verlaagt. Zelfs zou het zo zijn dat pasta je gelukkiger maakt, omdat het de dosis van het gelukhormoon serotonine verhoogt.
  4. Pasta kan helpen tegen een kater! Italianen zweren bij een bordje spaghetti all’aglio, olio e peperoncino. Oftewel Spaghetti met knoflook, olie en chilipeper, wat zou moeten voorkomen dat jij je de volgende dag belabberd voelt. Vindt het recept verder in de nieuwsbrief!
  5. In de meeste Spaghettilepels om op te scheppen zit een gat. Maar waar is deze nou voor? Het gat dient er voor om precies de hoeveelheid spaghetti voor 1 persoon af te meten. Super handig dus als je niet precies weet hoeveel je nodig hebt.
  6. De langste sliert pasta ooit gemaakt komt uit Japan. Deze sliert gemaakt op 20 oktober 2010 in Tokyo was maar liefst 3776 meter lang! De hele sliert was zelfs gekookt maar of die ook opgegeten is blijft een vraag.
  7. Elke regio in Italië heeft zijn eigen typische soorten pasta. Zo heb je bijvoorbeeld in Puglia de “orecchiette”, op Sardinië heb je de “malloreddus” en in Calabrië de “lágane”. Zo is het ook niet gek dat er meer dan 600 verschillende soorten pasta bestaan.